Het is niet zozeer de doorstroming die de starter met de senior op de woningmarkt verbindt, maar veel meer de problemen die beiden ondervinden bij het vervullen van hun woonwensen. De politiek zoekt de oplossing vooral in het vergroten van het aanbod in het middensegment van de woningmarkt. De vraag is dat niet te beperkt is.

Vier keer heeft Jasper Rooduijn...

… de financiering van een door hemzelf via internet gevonden starterswoning in Rotterdam proberen rond te krijgen. Evenzoveel keren stuitte hij op onoverkomelijke bezwaren van de bank, omdat hij pas drie jaar als directeur van een eigen onderneming in zijn inkomen voorziet. “Het is zo krom”, verzucht Rooduijn. “Ik kan wel mijn werknemers van een werkgeversverklaring voorzien, waarmee zij hun hypotheek rond kunnen krijgen. Maar zelf word ik voortdurend geconfronteerd met onwillige financiers.”
Ondertussen neemt de druk op de Rotterdamse woningmarkt alleen maar toe. “Bij een bezichtiging stonden 40 man voor de deur stond en moesten we nummertjes trekken. Ik had nummer 35, maar na nummer 5 was het huis al aan een particuliere investeerder verkocht voor 35.000 euro boven de vraagprijs. Niemand in de rij zou in staat zijn geweest daaroverheen te bieden.”

‘Starters zijn kansloos’
De beperkte financieringsmogelijkheden, een te krap en alleen maar duurder wordend aanbod en toenemende concurrentie van private investeerders zijn ook volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars de voornaamste belemmeringen voor de toegang van starters tot de woningmarkt. Tenminste: voor die gebieden waar sprake is van krapte.
“Eigenlijk zijn starters daar kansloos”, aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM.

Het volledige artikel kunt u lezen het vakblad Vastgoed van november 2017. Meer informatie: www.vastgoedactueel.nl